Hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid en HSP
Hoogsensitiviteit
Hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Prikkels komen harder of heftiger binnen. Zo kunnen kleuren, geluiden, smaken of geuren intenser zijn.
Eén op vijf mensen wordt geboren met een verhoogde sensitiviteit, en is dus (licht) HSP. Ze zijn intuïtief, consciëntieus en sterk gericht op kwaliteit, maar ook snel(ler) overweldigd of overprikkeld. Als ze niet voldoende tijd nemen om die prikkels te verwerken, stapelt de stress zich op. Die stress kan leiden tot hooggevoelige reacties.
Want wat is hooggevoeligheid?
Hooggevoeligheid is, in tegenstelling tot hoogsensitiviteit, niet aangeboren en gaat over een verhoogde kwetsbaarheid of overgevoeligheid die zich uit in een (over)emotionele reactie welke kan ontstaan door bijv. het niet goed verwerkt hebben van een trauma. Hooggevoeligheid is een reactie op stress of een stressvolle gebeurtenis.
Welke rol kan therapie hierbij spelen?
Ben je hoogsensitief? Tijdens therapie gaat het om acceptatie van jouw hoogsensitiviteit. Deze acceptatie zorgt ervoor dat je zelfverzekerder wordt in je eigen kunnen, dat je goed voor jezelf gaat zorgen en je eigen grenzen leert ontdekken en bewaken. Daarnaast is het belangrijk om ook de voordelen van hoogsensitiviteit te ontdekken. Jij voelt bijv. stemmingen beter aan dan de gemiddelde mens en hebt dus vaker door wat er speelt in je omgeving.
Ben je hooggevoelig? Dan is het belangrijk om samen te ontdekken waar dit vandaan komt. Het kan het gevolg zijn van bijv. hoogsensitiviteit of een onverwerkt trauma.
Neem vandaag nog contact op om samen aan de slag te gaan